Objavljeno u
lifeenergy.U rano proleće, spanać je ukusan, zelenih, čvrstih sočnih listova a takodje je na pijaci dostupan i potpuno mlad spanać, pa ovaj ovaj period možete da iskoristite za pripremu pesto namaza.
Dodatno, na pijacu stiže i mlad sremuš (ili ako imate sreće da se šetate po predelima gde se može pronaći, u šumi, obično raste pored potoka) koje takodje možete dodati u namaz ali tada izostavite beli luk. U vreme kada nema sremuša, slobodno naberite malo vrhova mlade koprive i koristite za pripremu namaza.
Evo dakle recepta:
Pesto od mladog spanaća
Equipment
- iozone+ za uklanjanje pesticida posebno nataloženog na zelenišu
- extractor1000 za miksanje pesta
- destilator vode za super čistu vodu (može i ozonator)
Kaj ćemo trebati?
- 2 šolje spanaća
- 1 kašika bosiljak suvi
- 1 kašika mešavina mediternaskih začina origano, majoran, majčina dušica, bosiljak
- 2 čena
- belog luka po ukusu ili
- pola sremuša izostavite beli luk
- pola limuna napraviti sok
- pola kašičice soli himalajske ili druge kvalitetne
- 1/4 šolje maslinovo ulje hladnoceđenog
- 1/3 šolje oraha ili badema, namočenih u vodu
Priprema i proces
- Spanać operite u đevđiru pod mlazom vode i preporučujem, potopite u vanglu sa vodom i ozonirajte kako bi uklonili pesticide i druge nečistoće sa listova - ovaj postupak može lako da postane vaša rutina sa svim povrćem i voćem koje kupujete, a ozoniranje možete obaviti pre odlaganja u frižider - na taj način ste sigurni po pitanju higijene svežih namirnica koje ste upotrebili.2 šolje spanaća
- Odlijte vodu od namakanja orašastih plodova, i ako želite, upotrebite je za zalivanje cveća 🙂 isperite orahe i bademe i dodajte ih u posudu blendera1/3 šolje oraha
- Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so i začine, beli luk i jedan deo spanaća1 kašika bosiljak, 1 kašika mešavina mediternaskih začina, belog luka, pola sremuša, pola limuna, 1/4 šolje maslinovo ulje
- Počnite sa obradom na najnižoj brzini i podešavajte brzinu obrtaja noževa postepeno, po potrebi koristite i centralni pritiskivač - štap kako bi se sastojci ravnomerno obradili; dodajte i ostatak spanaća u posudu. Teksturu pesto namaza kontrolišete vi - ako želite potpuno kremasto, obradite na visokoj brzini, a ukoliko želite grublju teksturu, radite na nižem broju obrtaja i mešajte centralnim pritiskivačem
- Pesto iz blendera prebacite u prigodnu posudu za posluživanje ili staklenu teglicu sa poklopcem u kojoj se može čuvati u frižideru do tri dana.