Pesto od mladog spanaća



U rano proleće, spanać je ukusan, zelenih, čvrstih sočnih listova a takodje je na pijaci dostupan i potpuno mlad spanać, pa ovaj ovaj period možete da iskoristite za pripremu pesto namaza.

Dodatno, na pijacu stiže i mlad sremuš (ili ako imate sreće da se šetate po predelima gde se može pronaći, u šumi, obično raste pored potoka) koje takodje možete dodati u namaz ali tada izostavite beli luk. U vreme kada nema sremuša, slobodno naberite malo vrhova mlade koprive i koristite za pripremu namaza.

Evo dakle recepta:

Pesto od mladog spanaća

Print Recipe
Prirodan mladi spanać u rano proleće
Obrok pesto
Aparat vegan, vegetarijanska
Author lifeenergy

Equipment

  • iozone+ za uklanjanje pesticida posebno nataloženog na zelenišu
  • extractor1000 za miksanje pesta
  • destilator vode za super čistu vodu (može i ozonator)

Kaj ćemo trebati?

  • 2 šolje spanaća
  • 1 kašika bosiljak suvi
  • 1 kašika mešavina mediternaskih začina origano, majoran, majčina dušica, bosiljak
  • 2 čena
  • belog luka po ukusu ili
  • pola sremuša izostavite beli luk
  • pola limuna napraviti sok
  • pola kašičice soli himalajske ili druge kvalitetne
  • 1/4 šolje maslinovo ulje hladnoceđenog
  • 1/3 šolje oraha ili badema, namočenih u vodu

Priprema i proces

  • Spanać operite u đevđiru pod mlazom vode i preporučujem, potopite u vanglu sa vodom i ozonirajte kako bi uklonili pesticide i druge nečistoće sa listova - ovaj postupak može lako da postane vaša rutina sa svim povrćem i voćem koje kupujete, a ozoniranje možete obaviti pre odlaganja u frižider - na taj način ste sigurni po pitanju higijene svežih namirnica koje ste upotrebili.
    2 šolje spanaća
  • Odlijte vodu od namakanja orašastih plodova, i ako želite, upotrebite je za zalivanje cveća 🙂 isperite orahe i bademe i dodajte ih u posudu blendera
    1/3 šolje oraha
  • Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so i začine, beli luk i jedan deo spanaća
    1 kašika bosiljak, 1 kašika mešavina mediternaskih začina, belog luka, pola sremuša, pola limuna, 1/4 šolje maslinovo ulje
  • Počnite sa obradom na najnižoj brzini i podešavajte brzinu obrtaja noževa postepeno, po potrebi koristite i centralni pritiskivač - štap kako bi se sastojci ravnomerno obradili; dodajte i ostatak spanaća u posudu. Teksturu pesto namaza kontrolišete vi - ako želite potpuno kremasto, obradite na visokoj brzini, a ukoliko želite grublju teksturu, radite na nižem broju obrtaja i mešajte centralnim pritiskivačem
  • Pesto iz blendera prebacite u prigodnu posudu za posluživanje ili staklenu teglicu sa poklopcem u kojoj se može čuvati u frižideru do tri dana.

Notes

Pesto iz blendera prebacite u prigodnu posudu za posluživanje ili staklenu teglicu sa poklopcem u kojoj se može čuvati u frižideru do tri dana. Poslužite sa krekerima ili kao namaz na kvalitetnom hlebu od punog zrna ili bezglutenskom hlebu, dekorišite svežom crvenom paprikom baburom, naribanom šargarepom....
Još neke ideje za posluživanje su da namaz koristite kao ukusan sos za pastu - špagete po izboru, ili da poslužite namaz uz na štapiće narezano povrće poput paprike babure, šargarepe, kelerabe, mladih rotkvica.
Sadržaj koji ne uspete špatulom da izvadite iz posude blendera možete uz dodatak malo čiste vode, limunovog soka i kašičice zasladjivača (agave sirup, pirinčani slad, javorov sirup) pretvoriti u preliv za salatu 😉
Preuzmi naš cenik u PDF ili XLS formatu
;
Pozovi na WhatsApp
Posetite Lifeenergypro.rs na portalu ShopMania