Objavljeno u
lifeenergy.Jednostavni i veoma ukusni Chia krekeri sa lanom, suncokretom, kurkumom i cayen paprikom.
Chia krekeri
Jednostavni i ukusni presni krekeri od chia semenki, lana i semenki suncokreta
Equipment
- LOHAS blender by Lifeenergy za mlevenje semenki
- Dehydro+35 dehidrator za hranu za sušenje krekera
- destilator vode za čistu vodu
Kaj ćemo trebati?
- 2 šolje lanennih semenki probajte ovaj recept i sa zlatnim lanom!
- 1/2 šolje chia semenki
- 1/2 šolje sirovih semenki suncokreta
- 1/2 kašičice himalajske soli možete probati i crnu himalajsku so
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice cayen paprike
- 3 šolje čiste, filtrirane vode
- 1 kašika semenki čorokota (crnog kima) po želji i ukusu
Priprema i proces
- Sameljite na suvo, bez dodavanja vode semenke suncokreta, i u pogodnoj posudi za mešanje, pomešajte samleveni suncokret sa semenkama lana, chia semenkama, cayen papriku, kurkumu i himalajsku so.2 šolje lanennih semenki, 1/2 šolje chia semenki, 1/2 šolje sirovih semenki suncokreta, 1/2 kašičice kurkume, 1/2 kašičice cayen paprike, 1/2 kašičice himalajske soli
- Promešajte drvenom varjačom i polako dodajte filtriraranu vodu, mešajući sve vreme.3 šolje čiste, filtrirane vode
- Ostavite oko pola sata da se sastojci sjedine, i masa postane kompaktna.
- Rasporedite po podlogama za sušenje debljine oko 0,5 cm – po želji, pospite lanom i semenkama čorokota;1 kašika semenki čorokota (crnog kima)
- Stavite da se suši na temperaturiod 43 C, nakon oko 4 sata izvucite podloge i nastavite sa sušenjem dok krekeri ne postanu hrskavi.
Notes
Predlažem vam da krekere isečete oštrijom plastičnom špatulom na kvadrate otprilike na pola sušenja, tako da dobijete uredne i privlačne krekere, bez iskrzanih ivica 🙂 Na podlogama za dehidrator ili papiru za pečenje ne koristite nož, kako ne ni uništili podloge - pokidali papir na kojem se krekeri suše.
Osušene krekere spakujte u prigodnu staklenu posudu za poklopcem ili plastičnu kutiju i čuvajte ih u frižideru. Budući da su veoma energetski jaki, poslužite ih uz puno povrća i salate i uz malo finog namaza po želji