Ozonizatori u kuhinji



Užurbani život često ne ostavlja previše vremena za kućne obaveze i sve češće se rešenje problema pronalazi u pametnim uređajima.

Proizvodi koji su iznenadili mnoge definitivno su ozonatori čija je upotreba neverovatno široka; uklanjaju neugodne mirise i savršeno osvežavaju manje prostore poput kuhinja, toaleta, ormana, ostava i sličnih prostorija od 5 do 15 metara kvadratnih, u zavisnosti od snage modela ozonatora. Na primer, nema više neugodnih mirisa u kuhinji nakon pečenja ribe ili pripreme bilo koje druge 'problematične' namirnice.

Osim toga, ozonatori čiste hranu od pesticida, hormona, antibiotika i bakterija, što je vrlo korisno kada niste sigurni u poreklo hrane koju ste kupili. Ozonatore mnogi koriste i za pročišćavanje i obogaćivanje vode za piće.

"Iz dana u dan me oduševe rezultati rada s ozonatorom. Od dezinfekcije voća i povrća, do pranja podova, zatim čišćenja make up mekih četki i sunđerića. Čak sam ozonirala i domaće maslinovo ulje koje je lek za sve dermatološke probleme. I da, koristimo ga svakodnevno", kaže Snežana koja je odabrala Magic Factory iOzone+ ozonator vode i vazduha.

Ozonizatori su prikladni i za čišćenje akvarijuma i raznih materijala i pribora, igračaka, sterilizaciju laboratorijske opreme za održavanje i negu kože i pomoć pri gljivičnim infekcijama poput atletskog stopala.

I dok je iOzone+ odličan za dezinfekciju manjih prostora od virusa, bakterija i gljivica, snažniji model Magic Factory ozonatora IonZone može dezinfikovati i prostore do 15 metara kvadratnih. Ovaj moćni ozonizator dekontaminira neželjene sastojke u vodi ili hrani već za 5 minuta, a ima i dodatnu mogućnost generiranja aniona za čist vazduh.

Ozon ima baktericidno delovanje, uklanja ili smanjuje bakterije, viruse, gljivice, plesan, pesticide, fungicide, grinje, prašinu, pelin u vazduhu i vodi, uklanja sve organske i anorganske mirise uključujući duvan, miris životinja, vlage. Ne prikriva mirise već ih uklanja.

Kupka u ozoniranoj vodi ima blagotvoran učinak na uklanjanje kožnih bolesti, a ako se pitate da li ozon ima miris odgovor je, da, kao vazduh nakon oluje. Ozon se savršeno rastvara u vodi uklanjajući iz nje sve nečistoće kao što je hlor, gvožđe, krečnjak, alge i drugo.

Praktične upotrebe ozonizatora:

1. Uklanjanje bakterija virusa, plesni, gljivica, fungicida, pesticida i nitrata iz voća i povrća za čišćenje i produženje svežine u frižideru.

Povrće i voće - maksimalno do 10 kg stavite u plastičnu ili staklenu posudu i sipajte vodu da se prekriju sve namirnice. Uronite cevčicu sa difuzorom u vodu i uključite ozonizator na 5 do 10 minuta. Nakon ozoniranja ostavite voće ili povrće u vodi do 5 minuta pa iscedite vodu iz posude. Povrće i voće mogu se odmah koristiti. Voće i povrće takođe se može ozonirati (posebno mekano voće, maline, jagode...) u vazduhu tako da se stave u posude ili plastične vrećice sa zatvaračem, umetne cev difuzora unutra i zatvori. Vrijeme ozoniranja takođe je 5 do 10 minuta, a pre konzumacije pričekajte 20 minuta.

2. Dekontaminacija i osveženje mesa, jaja, za uklanjanje metalnih nečistoća, mikroorganizama, hormona, antibiotika itd.

Stavite do 5 kg u posudu, ulijte vodu i ozonirajte 10 minuta. Izlijte vodu i sadržaj osušite preko sita ili cedila. Namirnice se mogu pripremiti odmah po završenom postupku za konzumaciju ili odložiti u frižider ili zamrzivač.

3. Ozoniranje ribe i morskih plodova, identično kao i ozoniranje mesa.

4. Ozoniranje pirinča, graška, pasulja, krupne žitarice.

Operite ih u vodi, stavite u posudu i prelijte vodom. Stavite cev s difuzorom ozonatora u posudu ozonatora na 5 do 10 minuta. Potom možete odmah započeti sa kuvanjem u vodi obogaćenoj ozonom, a na taj način jela će biti puno ukusnija i zdravija.

5. Dezinfekcija stonog posuđa, pribora za jelo, daski za sečenje - ozonirajte u vodi do 10 minuta.

6. Ozoniranje vode za piće

Uronite difuzor u plastičnu/ staklenu bocu ili posudu zapremine do 10 litara napunjenu vodom iz slavine i ozonirajte 10 minuta. Efikasno ozonira i oksigenizira vodu i istovremeno je čisti od ostataka hlora, bakterija, lakih metala i hloroforma. Pripremljenu vodu nakon 20 minuta koristimo za kuvanje, piće, ispiranje i pranje zuba.

7. Ozonska kupka ima blagotvoran učinak: oksigenacija kože, opuštanje tela, smanjuje celulit, gljivične kožne bolesti i akne. Uklanja neugodan miris stopala i znoja. Cev s difuzorom stavite u kadu delimično napunjenu vodom na temperaturi do 45 °C i ozonom na 10 minuta.

8. Ozoniranje prostorija (IonZone)

Sobe, kuhinje, kupatila, sanitarne čvorove, garaže, podrume efikasno dezinfikuje i uklanja sve mirise poput dima cigarete, plesni, mirisa urina, kućnih ljubimaca itd. Vreme ozoniranja prostorije je najmanje 10 minuta za svakih 1 m2, s tim da potpuni dezinfikujući efekat prestaje u prostorijama većim od 15 m2. Postavite ozonator ili crevo ozonatora u prostoriju što je više moguće u sredinu. Preporučuje se da se tokom ozoniranja uključi mali ventilator koji meša vazduh na minimalnoj radnoj brzini, a boravak ljudima, životinjama i pticama u prostoriji dozvoljen je tek nakon provetravanja.

9. Frižideri - umetnite silikonsku cev ozonatora u odeljak frižidera s proizvodima i zatvorite vrata. Ozonirajte dva puta po 15 minuta sa pauzom od 30 minuta. Na ovaj način ukloniće se svi mirisi, kao i gljivice, plesan i bakterije.

10. Ormari i ostave - ormani, ormari za cipele, prostorije za životinje. Postavite cev u samu ostavu. Uključite ozonator dva puta po 15 minuta sa pauzom od 30 minuta.

11. Putnički automobili, prevozna sredstva

Ozonska obrada jedini je efikasan način za uklanjanje mirisa iz presvlaka i unutrašnjosti automobila, sistema klimatizacije od bakterija, virusa, spora i mirisa plesni i gljivica. Ozoniranje treba sprovoditi najmanje dva puta godišnje. Ozoniranje sprovodimo u tri ciklusa od 30 minuta s pauzama od 15 minuta uvođenjem cevi s ozonatorom kroz blago otvoreni prozor vrata u unutrašnjost automobila i u otvor za vazduh te uključivanjem ventilatora automobila na nizak nivo unutrašnje cirkulacije. Nakon završetka ozoniranja otvorite vrata automobila i provetrite ga.

12. Ozoniranje maslinovog ulja

Najbolji način ozoniranja maslinovog ulja je uz pomoć medicinskog kiseonika kroz reduktor (merač protoka kiseonika) uz postavljanje u rasponu od 0,5-1 litre / minuti. Cev ozonatora uronite u posudu s maslinovim uljem u količini do 0,5 litara i ozonirajte 30 minuta. Odmah nakon toga uspite ozonirano maslinovo ulje u tamne boce zapremine 50 -100 ml i čuvajte na temperaturi do 20 °C. Aktivni ozon vezan je za maslinovo ulje i do tri meseca, a ozonirano ulje odlično je za prehranu, ali i zdravu kožu, takođe efikasno pomaže u lečenju raznih kožnih bolesti.

S obzirom na sve navedeno, ne čudi da su ozonatori sve češće mogu videti u mnogim domaćinstvima.

Preuzmi naš cenik u PDF ili XLS formatu
;
Pozovi na WhatsApp
Posetite Lifeenergypro.rs na portalu ShopMania